Kako ECG funkcionira?

Naš trenutni ekonomski sustav okrenut je naglavce. Novac je postao cilj sam po sebi, a ne sredstvo za ono što je stvarno važno: dobar život za sve.

 

Christian Felber, autor knjige “Change Everything”

 

Primjena ECG metodologije je alat koji poduzeću pomaže u transformaciji iz tradicionalnog poduzeća u poduzeće koje je pravedno, održivo i transparentno prema svim dionicima u svojem poslovanju. Jedino takvo poduzeće ostaje dugoročno konkurentno na tržištu.

 

Ekonomija za opće dobro polazi od nefinancijskog izvještavanja:

 

  ECG izvještaj (Bilanca općeg dobra) izrađuje se upotrebom Matrice općeg dobra, a rezultati pokazuju koliko je poduzeće doprinijelo općem dobru i kako utječe na okoliš. Bilanca općeg dobra mjeri uspjeh novim standardima. Povećanje blagostanja postaje krajnji cilj poslovanja, a ne samo financijska dobit.

  Doprinos organizacije općem dobru procjenjuje se i boduje na temelju dvadeset tema. Potrošači, zaposlenici, poslovni partneri i predstavnici vlasti mogu vidjeti rezultate i lako procijeniti u kojoj mjeri tvrtka pomaže ili šteti društvu i okolišu.

  ECG može poslužiti kao kao alat za planiranje poslovanja. Kroz osvještavanje područja koja je potrebno unaprijediti razvijaju se strategije, alternativni pristupe i rješenja kojima se unapređuje održivost poslovanja u svim aspektima ECG matrice.